3 Temmuz 2008 Perşembe

Asosyallikten E-sosyalliğe, Facebook.

Mirc, icq, yahoo, msn, space, blogs, yonja... Milletimizin maksatsız tüketim çılgınlığına bir yenisi daha eklendi, Facebook.
" Facebook is a social utility that connects you with the people around you."
" Facebook, sizi çevrenizdeki insanlarla birbirinize bağlayan bir sosyal araçtır. "
Facebook'un giriş sayfasında yapılan bu tanımlama onun kullanım maksatlarıyla kullanım şekli arasındaki tezatlığı sergiler gibi duruyor. Facebook'un 23 yaşındaki kurucusu Mark Zuckerberg facebook'u tanımlarken çok kullanılan "social network - sosyal ağ" demek yerine, "social utility - sosyal araç" terimini kullanıyor. Bu gayet bilinçli bir tanım olsa gerek, çünkü facebook bir insan tanıştırma ağı olmaktan ziyade birbirini tanıyan insanları bir araya getirmeyi amaç edinmiş gibi görünüyor. Tezatlığı yaratan ise yüzyılın asosyallik sebebi olarak görülen bilgisayarın ve dolayısıyla internetin "sosyal araç" olarak kullanılmaya çalışılması. Öyle ki insanların komşularını, sınıf arkadaşlarını, iş arkadaşlarını, akrabalarını vs. facebook vasıtasıyla bulması ve sosyal faaliyette bulunması bekleniyor. Tüm bu sosyal faaliyeti asosyal daha da doğrusu e-sosyal bir ortamda yapması isteniyor. Kim bilir belki de facebook, asosyallik sebebi olarak görülen internet'in günahını çıkarmaya çalışıyor.

Türkiyede teknolojinin ne kadar maksatsız kullanıldığına bir çok kez şahit olduk, zaten refüjlerin mesire yeri olarak kullanıldığı bir ülkede pek de geripsenmeyecek durumlardır bunlar.

Facebook da yurdum insanından nasibini aldı filmlere, esprilere konu oldu, "haydi gençler ........ kaç kişi olduğumuzu herkese duyuralım" , "bahse girerim ....... olan 1 milyon kişi bulurum" şeklinde gruplar açılıp taş çatlasın 5 - 10 bin üyeye erişildi, birbirimizi facebook'tan dürtükler (poke) olduk, rakı sofraları kurduk, "People You May Know" dan tanımasak da ne çok ortak arkadaşımız varmış diye kimseler ekledik, fal baktırdık, olmayan hediyeler aldık verdik, mümkün olan en garip kıyafetlerimizle en garip pozlarımızı çekip profil oluşturduk, sağ tıkladık müslüman sol tıkladık liberal olduk, ne işe yaradığını bilmediğimiz requestlere "yes" dedik, Super Wall'dan tıkla bakalım ne olacak deyip ilgili ilgisiz herkese saçmalık gönderdik ...

İşte böyle, uzun lafın kısası facebook'un da book'unu çıkardık. Darısı facebook'un yerini alacak furya neyse onun başına...

Hiç yorum yok:

Konular

Matematik (5) Kod (4) Gündem (2) Bilgisayar (1) İnternet (1)